Om det finns någonting man förknippar med den svenska sommaren så är det just grillen och doften av tändvätska blandat med grillkol. Vi får en chans att ta livet ut ur huset, till trädgården och väl där känna frisk luft och förse våra kroppar med C-vitamin.
Grillen är en central plats och det finns många olika modeller, varianter och storlekar att välja på. Vissa föredrar att grilla med gasol eller el - andra föredrar att grilla med kol eller briketter. Det finns, kort sagt, en grill för alla och för alla behov.
Vi ska emellertid visa upp nästa nivå av grillen och visa dig möjligheten i hur du bygger en unik, mer personlig sådan. Fördelen med detta är att du själv kan anpassa storleken och där du, genom en snygg placering, också kan skapa en skräddarsydd plats i din trädgård; helt dedikerat till den kulinariska resa som ett grillande innebär.
Så här bygger du en utegrill av en gammal tunna
Att det är något alldeles speciellt i att laga - och äta - mat utomhus kan de flesta skriva under på. Med en utegrill som man själv har byggt så förhöjs den känslan ytterligare. Den utegrill vi ska visa upp är unik sett till att vi kommer att fokusera helt på återbruk.
Som grill ska vi använda oss av en gammal tunna. En sådan växer naturligtvis kanske inte på träd, men de brukar säljas på Blocket och om du har någon gammal industri i närheten så kan du säkerligen få en metalltunna till ett ringa pris. Samma sak om du besöker ett skrotupplag. Vi behöver knappast tillägga att rengöringen av tunnan är en absolut nödvändighet: använd en högtryckstvätt och en stålborste för att få bort all smuts - och se till att ta dig tiden som krävs för detta.
Vill du en helt ny tunna så finns det sådana i välsorterade bygghandlar - kostnaden brukar ligga på runt femhundra kronor. Med det sagt, så här gör du:
- Ställ tunnan på högkant och mät ut den del som ska fungera som lock - en fjärdedel brukar vara lämpligt. Var noggrann med detta och se till att använda ett vattenpass. Såga sedan ut delen med hjälp av en vinkelslip. Använd ett visir så att du inte får metallflisor i ögonen.
- Ta två gångjärn och mät ut var dessa ska placeras. Borra fast dessa och gör sedan samma sak med ett handtag (som även det finns i bygghandeln). Prova att öppna och stänga. Känns bra? Då går vi vidare.
- En ställning kommer att behövas och där finns det inga klara regler. Hitta någonting som har rätt höjd och som du kan få tunnan att ligga stabilt på - gärna någonting med lite rundad form. En gammal kundvagn, en gjutjärnsställning, en metallvagn - använd fantasin! Såga till med vinkelslipen så att allt känns stabilt och förankra tunnan med hjälp av skruv och mutter.
- Grillgaller? Självklart, och samma sak gäller här. Använd fantasin och hitta något typ av galler som passar. Skär till detta och märk ut var på tunnan du ska sätta hållare för gallret. Vinkeljärn fungerar utmärkt. Borra först, skruva sedan fast dessa och lägg dit gallret.
- Lägg i kol, spruta på lite tändvätska och låt det dra in. Ner med en tändsticka och se hur elden börjar förvandlas till en härlig, orange glöd. Dags att grilla!
Läs mer
Så installerar du en diskmaskin
Inspiration - Kök med dubbla ugnar
Andra inlägg
- Modernt kök med smart förvaring för den trångbodde
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr