Köksrenovering Stockholm

Totalentreprenad - certifierad och behörig personal

Höja låg diskbänk - Så får du en bekväm arbetsyta i rätt höjd

Stockholm är fullt av äldre mysiga lägenheter som det är lätt att förälska sig. Äldre lägenheter och hus har en oemotståndlig charm, om de är inte är alltför slitna vill säga.

Ett problem man ställs inför vad gäller kök är att standarden för arbetsytor var lägre förr om åren. För 30 år sedan ungefär var standarden för en diskbänk till exempel 85 cm från golv till arbetsyta, medan den idag är 90 cm. Det gäller inte minst gamla kök i Stockholm, som många nya bostadsägare väljer att varsamt renovera i stället för att riva ut och bygga nytt. Vill man ha ett kök som harmonierar med resten av bostaden och fastigheten är ett nytt kök sällan den bästa lösningen, utan då är det istället renovering och höjning av diskbänk och övriga ytor som gäller.

”På sikt kan det ge förslitningsskador i rygg och nacke om arbetsytorna är för låga i ett kök. Detta gäller i synnerhet arbetsytor i kök som används dagligen”

Anledningen till att standarden för hur höga arbetsytor ska vara höjs är så klart att vi människor blir längre och längre. 5 cm må verka som ingenting, men det gör verkligen skillnad för hur det känns att stå länge vid diskbänken och laga mat eller diska. På sikt kan det ge förslitningsskador i rygg och nacke om arbetsytorna är för låga i ett kök.

Är diskbänken för låg i ditt kök och du inte vill utföra en total köksrenovering, kan du relativt enkelt höja din diskbänk själv. Dock måste vi poängtera att en höjning av diskbänken alltid innehåller rörarbeten, eftersom rören under diskhon måste bytas ut och anpassas till den nya höjden. Så känner du dig osäker på detta är det bättre att du kontaktar oss i stället, så hjälper vi dig.

Koppla loss vattenlåset

Till att börja med måste du stänga av vattnet. Kontrollera att det inte kommer vatten när du vrider på kranarna. Har du en riktigt gammal diskbänk är rör och vattenlås antagligen av gjutjärn, då behöver du en bågfil för att kunna såga av dem. Vattenlåsets överfallsmutter kan du skruva bort med en större rörtång. När du fått loss rör och vattenlås stoppar du röret med en trasa.

Lossa diskbänken

Nu när hoarna är frigjorda kan diskbänken lyftas av. Antagligen behöver du bända med en kofot runt om tills du känner att hela diskbänken har släppt. Då är det bara att försiktigt lyfta av den och ställa ner den på golvet.

Limma läkt på reglarna

Mät sedan bänken på längden och på djupet och såga till läkt i den bredd du vill höja diskbänken med, till exempel 5 cm.

Läkten limmar du på stommarnas reglar, se till att du sätter läkt både på fronten och in mot väggen så att bänken kan ligga stadigt. Du limmar med vanligt trälim men spikar också fast läkten. Mät också med vattenpass så att du ser att det blir jämnt.

Montera diskbänken

Nu kan du lägga tillbaka diskbänken på läkten. Här använder du sättlim och ser återigen till att diskbänken hamnar plant. Justera läkten om det behövs. Kila fast bita av läkt mellan överskåpets undersida och bänken för att pressa den neråt medan den torkar. Skydda bänk och skåp med tidningspapper.

Nya rör och vattenlås

Om du sätter gummibussningar i rören kan du koppla på moderna rör och vattenlås på de befintliga rören. Mät innan om du behöver kapa och glöm inte packningar och kopplingsdelar, samt att smörja bussningarna med silikonspray. När rören är på plats provkör du kranarna försiktigt och justerar om det behövs.

Lite finish

När allt är på plats spacklar du skarvarna, slipar när det torkat och målar de nya ytorna med täckfärg. Klart!

Glöm inte att du alltid kan kontakta oss om du vill hjälp av proffs som arbetat med köksrenoveringar i över 20 år.

Vi ger ditt kök ny glans!



14 Aug 2018