Betong är ett fantastiskt material. Det är snyggt och hållfast och fungerar både i enorma husstrukturer som små inredningsdetaljer. Det som gör betong till ett så bra inredningsmaterial är nog att det utstrålar en ruffig, lite ofärdig känsla som samtidigt är elegant. Att det samtidigt är väldigt hållbart och förhållandevis lätt att arbeta är såklart också stora plus.
”Det blir kantiga former och expressiva linjer som man kan mjuka upp med textilier och andra material”
Att använda betong i köksinredning blir alltmer populärt. Vanligast är att man gjuter bänkskivor i betong, men även andra strukturer, som skåpstommar och diskhoar, gör sig bra i betong. Vanligast är att man gjuter betongen på plats, i formar som byggs upp speciellt för ändamålet.
Kombinera med andra material
Med betong får man ett kraftfullt uttryck. Det blir kantiga former och expressiva linjer som man kan mjuka upp med textilier och andra material. Mörkt trä passar utmärkt som komplement till betong, föreställ dig mörka träluckor på en stomme av grå betong. Vi får inte heller glömma glaset, som på många sätt är betongens naturliga följeslagare. Ute i stadslandskapet går de två materialen ofta hand i hand, och varför inte föra in detta partnerskap i köket? Glasskivor och glasluckor på betongstommar längs väggarna, perfekt som vitrinskåp, om man verkligen vill åt det minimalistiska.
Vad gäller golvet, ja här passar det kanske bäst med ett kakel- eller klinkergolv, gärna lackat i någon varm färg som bladgrönt eller vinrött. Vill man ha en lite mjukare känsla är även ett mörkt trägolv underbart som komplement till det industriella. Ett trägolv behöver hårdvaxoljas för att fungera i ett kök, då blir det både hållbart och skönt att gå på. Det du tappar på det går inte heller sönder så fort det nuddar golvet.
Hållfasthet och ytbehandling
Betong är hållfasthetsmässigt det bästa materialet du kan ha i ett kök. Bänk- och skåpstommar, samt skivor i betong tål i stort sett vilken belastning som helst, i alla fall den typ av belastning man rimligtvis kan räkna med i ett kök.
Betongen har dock en svaghet: Den är ett sugande material som drar åt sig vätska. Allra känsligast är den mot syrarika vätskor som vin eller citronsaft. Detta gör att man måste ytbehandla betongen innan köket börjar användas, annars kommer betongen snart att få fula fläckar som inte går att få bort. Det finns lite olika sätt att ytbehandla betong för att kunna stå emot vätska, vanligast är att man använder sig av någon typ av lack kombinerat med vax, olja eller både och. Man kan även slipa betongen för att göra den något mindre sugande, men enbart slipning räcker inte. Det gör dock att betongen får en blank, slät yta som man kanske finner estetiskt tilltalande.
Vi hjälper dig
Kontakta oss om du har planer på ett kök i betong. Vi kan hjälpa dig med planeringen, att designa ditt kök och att bygga upp det. Vi vet vad som krävs för att skapa ett hållbart och elegant kök med betong som utgångspunkt. Oavsett om du bara vill ha en gjuten bänk- eller bordsskiva eller ett helt kök gör vi alltid vårt yttersta för att göra verklighet av dina visioner.
Andra artiklar
Hitta den skandinaviska köksstilen
Andra inlägg
- Modernt kök med smart förvaring för den trångbodde
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr