Vilken köksfläkt ska man välja? Får man installera köksfläkt i lägenhet med mekanisk frånluftsventilation eller är detta förbjudet?
En köksfläkt är en förutsättning för att man ska kunna leva ett normalt liv i den egna bostaden. Med normalt liv så menar vi att luften ska vara frisk, fräsch och cirkulerande - genom att köksfläkten suger upp matos så får man också en bättre inomhusmiljö då detta är något som verkligen kan påverka negativt.
Svaret på den frågan är inte helt glasklar. Bor du in en lägenhet - exempelvis en bostadsrätt - så har du, så att säga, din egen domän att ta hand om. Det som finns på insidan av bostaden är ditt och det står dig fritt att renovera efter eget behag och egen stil. Bor du i en hyresrätt så har du inte alls något frihet sett till renoveringar; där måste nästan allt gå genom hyresvärden eller fastighetsägaren.
Gällande en köksfläkt så sitter den förvisso inne i din bostad och det innebär att du de facto får byta den. Men, du får inte byta till vilken köksfläkt som helst. Ventilationen är inte din - den sitter i fastigheten.
Styrelsen avgör om du får installera din köksfläkt
Väljer du att investera - och installera - en motordriven köksfläkt i din lägenhet och där det finns mekanisk frånluftsventilation så kan detta påverka dina grannar. Det matos som bildas då du lagar mat kommer för att del att sugas upp och försvinna - men det kan innebära att oset i fråga släpps ut någon annanstans i fastigheten och att exempelvis en granne får detta i sin bostad. Det är inte så trevligt, det förstår de flesta.
Men, det innebär inte att det är förbjudet att installera en köksfläkt - en motordriven sådan - i en lägenhet. Det innebär att man först måste dubbelkolla detta med sin BRF och låta en expert avgöra huruvida detta är en möjlig lösning eller om man bör titta på något annat alternativ. Man måste alltid ha föreningens godkännande innan man installerar en köksfläkt i lägenhet med mekanisk frånluftsventilation.
Kolfiberfläkten godkänns i många fall
En kolfiberfläkt är en fläkt med recirkulerade luft - något som innebär att den inte behöver anslutas till det ordinarie ventilationssystemet. Det är därför en fläkt som ofta godkänns av en BRF i samband med att man som privatperson vill renovera i köket. Det gäller dock samma sak här: fråga först - byt sedan.
Man ska vara medveten om att det skiljer väldigt mycket mellan olika modeller. En kolfiberfläkt ska klara av att suga upp minst 75 % av matoset - detta enligt Boverkets minimikrav. Det är därför viktigt att man väljer en fläkt med denna kapacitet.
För att en recirkulerande fläkt ska fungera optimalt så krävs det även att ventilationen i övrigt är bra. Om inte - ja, då riskerar man fuktproblem i lägenheten. En kolfiberfläkt tar bort matos och ingenting annat. Det innebär att fukt från matlagningen kommer att spridas i din bostad och att om det inte finns en tillfredsställande ventilation i övrigt så kommer fukten i fråga att sätta sig någon annanstans. Ett annat råd - om ditt inköp godkänns - är att vara noggrann med att byta filter i fläkten.
Vi ska avsluta med att säga en sak gällande installationen också: ta hjälp med denna. Det kostar inte många kronor och du får på köpet en köksfläkt som fungerar på ett optimalt sätt. Det är värt att betala för en friskare och fräschare inomhusmiljö, även i köket.
Andra inlägg
- Modernt kök med smart förvaring för den trångbodde
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr