När det kommer till vitvaror så har de hänt mycket de senaste åren. Idag kan det faktiskt löna sig, både ekonomiskt och klimatmässigt, att köpa ny kylbox innan den gamla gått sönder. Detta är förutsatt då att den gamla har några år på nacken. Gamla frysboxar är nämligen riktiga energitjuvar. Vi skriver om sådant som kan vara bra för dig att veta som är på jakt efter en ny och energisnål frysbox.
Ny energimärkning för frysar
Sedan 2021 finns det en ny energimärkning. För frysboxar gäller nu märkningen där man använder A-G. A är högst och G är lägst, plustecken och minustecken försvinner. De mest miljövänliga produkterna märks med B eller C. Många av de nyaste och mest energisnåla frysboxarna har märkning E. Det betyder inte att det är ett dåligt val.
Man gör så för att det skall finnas möjlighet för mer miljövänliga innovationer att få plats på skalan innan man behöver byta märkningssystem igen. På de nya etiketterna finns det även en QR-kod som går att läsa av med en smart telefon. Genom att scanna koden kan man få ännu mer information om produkten som man är intresserad av.
Titta efter frysboxens klimatklass
Frysar och kylar delas in i fyra olika klimatklasser. Det betyder att de har finns ett temperaturomfång i vilket de fungerar bäst.
-
Subnormal (SN) 10 - 32° C
-
Normal (N) 16 - 32° C
-
Subtropisk (ST) 18 - 38 °C
-
Tropisk (T) 18 - 43°C
För att ha få så låg energiförbrukning som möjligt skall man ställa den i ett rum som är lika varmt som den lägsta temperaturen i omfånget. Det vill säga att om man har en frys med märkningen N så skall den stå i ett rum som har temperaturen 16°C för att fungera optimalt. Är det ännu kallare i rummet där den står, exempelvis 15°C eller lägre, kommer den göra av med mer energi än om temperaturen är mellan 16-32°C.
Det kan vara bra att veta att vissa av frysboxarna kan ha två eller flera klimatklasser. Dessa fungerar bäst av att stå i rum som har en vanlig bostadstemperatur på cirka 20°C. Frysboxar skall inte stå i direkt solljus.
Fyll din frys lagom mycket
Hur man använder sin frys påverkar hur mycket energi den drar. Något som kan förvåna många är att en fylld kyl faktiskt drar mindre energi än en tom. Det blir så eftersom de frysta varorna håller varandra kalla när du öppnar frysen. Dock skall du inte packa frysen eftersom det gör att det som fryser inte kan expandera och riskerar på så sätt att spräcka plastlådor och andra behållare. Dessutom blockeras luftventilerna vilket i sin tur kan orsaka att det blir temperaturväxlingar.
Det är alltså bra med en välfylld kyl men se till att det är fritt omkring luftventilerna och att det finns plats för de frysta varorna att expandera.
Använd din frysbox till grönsaker, frukt och bröd
Det största matsvinnet kommer ifrån färskvaror såsom grönsaker, frukt och bröd. Du kan med fördel köpa fryst frukt och grönt. Då vet du att det du äter har blivit fryst när det varit färskt och fräscht eftersom frysta frukter, bär och grönsaker fryses ner högst fyra timmar efter att de skördats. Genom att ta ut den mängden som du behöver för att laga till en måltid blir det mindre rester och svinn.
Bröd är också en färskvara som man kan skiva och frysa in. Sedan kan du ta ut exakt så mycket som du behöver varje dag för att tina eller rosta. På så sätt blir inte brödet gammal, mögligt och behöver slängas.
Med en frysbox får man plats med mycket mat och kan på så vis köpa storpack som man placerar i sin frysbox. Det blir billigare och man spar på sina resor till affären.
Läs mer
Välja diskmaskin | Prestanda, design, pris
Höja låg diskbänk - Så får du en bekväm arbetsyta i rätt höjd
Andra inlägg
- Modernt kök med smart förvaring för den trångbodde
- Lättskötta bänkskivor i trä till köket
- Korrekt inställning av köksfläkt med kolfilter
- Fem klassiska pinnstolar
- Byta kolfilter i fläkt – en guide
- Rengöring av vedspis
- Kökstrender 2023
- Byt handtag och knoppar i köket
- Måla om kakel – snygga till ditt kakel med målning
- Nytt kök för under 100 000 kr